Hoe kom jij fit de winter door?

De koude wintermaanden zijn inmiddels aangebroken en het woord ‘winterdip’ is weer hot topic. We snappen ook dat het heel verleidelijk is om lekker met een dekentje op de bank te gaan liggen, maar juist in de wintermaanden is het heel belangrijk om actief bezig te blijven. Fysiotherapie Crielaars & Tijhuis heeft een aantal tips voor je die jou kunnen helpen om fit en actief de winter door te komen!

Fit de winter doorkomen

Als eerst is het goed om te weten waarom het dan zo belangrijk is om juist in de wintermaanden actief bezig te blijven. (En dat dit eigenlijk het geheim is om die winterdip  te bestrijden).                                                                                                                          In de winter is het aantal uur dat je daglicht ziet aanzienlijk korter (helaas), dit zorgt ervoor dat je lichaam meer melatonine aanmaakt. Dit slaaphormoon wordt door daglicht afgebroken, maar aangezien je dit korter ziet is dat dus een logische verklaring voor de vermoeidheid die je voelt.

Er zijn veel tips die helpen om de vermoeidheid te bestrijden. Zo is het belangrijk dat je het daglicht op blijft zoeken, veel voedsel met vitamine D eet en zorgt dat je niet te veel gaat snoepen. Het vele snoepen zorgt namelijk voor suikerdips, die er weer voor zorgen dat je je nog vermoeider voelt.

De beste tip die helpt om de vermoeidheid te bestrijden is volgens ons (en volgens miljoenen onderzoeken) natuurlijk bewegen. Door in beweging te blijven voel je je fitter en je krijgt er dan ook echt meer energie door. Twintig minuten bewegen per dag zorgt al voor een groot verschil.

Tips om fit de winter door te komen 

Helaas helpt die kou niet mee om gemotiveerd te blijven. Hoe zorg je er nu voor dat je ook in de winter aan die twintig minuten per dag komt?

1. Laagjes

De nummer 1 tip die buiten sporten in de winter aantrekkelijker maakt. Zorg dat je je aankleedt met genoeg laagjes. Mocht je het toch warm krijgen kan je er altijd één uittrekken en het zorgt er in ieder geval voor dat je het niet koud hebt.

  1. Sport samen.

Vind je het lastig om gemotiveerd te blijven? Zoek dan een sportbuddy en motiveer elkaar. Het helpt echt!

  1. Thermo-kleding is je beste vriend!

Naast laagjes kan thermo-kleding een goede oplossing zijn tegen het sporten in de kou. De thermo-kleding zorgt ervoor dat je lichaam warmte beter vasthoudt, doordat de kleding direct op je huid zit.

  1. Neem warm water mee.

Als het buiten echt enorm koud is, kan het verwarmend helpen als je bijvoorbeeld thee meeneemt in een thermosfles. Het warmt je lichaam van binnen lekker op. Daarnaast kost het je lichaam minder energie om het water op lichaamstemperatuur te krijgen. Nog meer energie over voor het sporten dus. 

  1. Sport binnen.

Vind je het buiten echt te koud, dan kan je natuurlijk altijd binnen sporten. Fysiotherapie Crielaars & Tijhuis biedt Fysio Fitness aan in onze warme oefenzaal. Je kan hier actief sporten en we bieden je zelfs begeleiding aan, gegeven door één van onze ervaren fysiotherapeuten.