Fysiotherapie

Fysiotherapie wordt vaak toegepast, met name bij klachten aan het bewegingsapparaat. Binnen de fysiotherapie kunnen verschillende behandelmethodes ingezet worden om het bewegen makkelijker te maken.
Sinds 2016 is voor fysiotherapie landelijk bepaald dat er geen verwijzing noodzakelijk is om behandeld te worden. U kunt dus zonder verwijzing van specialist of arts binnen lopen om een afspraak te maken!

Behandeling
Er zijn verschillende behandelingen die ingezet kunnen worden door de fysiotherapeut, zoals bijvoorbeeld mobilisaties, geleid actief trainen, actieve oefentherapie, informeren, adviseren en gebruik maken van oefeningen om thuis uit te voeren. Elke aanpak is in overleg met de patiënt.

Wanneer naar fysiotherapeut?
Bij klachten aan het bewegingsapparaat, zoals rug-nekklachten, heup of knieklachten, postoperatieve revalidatie maar kan ook ingezet worden bij bijvoorbeeld hyperventilatie of na een whiplash trauma. Tijdens het eerste consult wordt middels onderzoek beoordeeld of fysiotherapie kan helpen voor de klachten, in de meeste gevallen wel! Maak een afspraak voor een intakegesprek en onderzoek.

Manuele therapie

Deze vorm van therapie wordt alleen uitgevoerd door een manueel therapeut en is een beschermde titel (master). Het doel van de therapie is het vergroten van de ROM (range of motion) van een of meerdere gewrichten.

Wanneer naar manueel therapeut?
Bij (langdurige) lichamelijke klachten, en/ of bewegingsbeperking, specifiek gericht op de regio wervelkolom van hoog in de nek tot aan het stuitje. Tevens wordt manueel therapie ingezet bij hoofdpijn en duizeligheid, maar ook bij chronische klachten aan het houdingsapparaat, zoals m. Bechterew, scoliose of artrose.

Behandeling
In de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd maar in praktijk veel meer dan dat! Het ‘manipuleren’ is een snelle effectieve methode maar daarnaast geeft manueel therapie een specialistische kijk en aanpak op onder andere bewegingsbeperkingen aan wervelkolom en bekkenregio. De behandeling is niet pijnlijk en kan direct verlichting geven. Maak een afspraak bij onze manueel therapeute om de klachten te laten beoordelen en te behandelen.

Manuele therapie Dordrecht Crielaars en Tijhuis
Lifestyle coach Dordrecht Crielaars en Tijhuis

Lifestyle coaching

Letterlijk vertaald heeft het natuurlijk betrekking op meer dan één klacht behandelen, het is een aanpak gericht op het veranderen van een leefstijl. Iedereen went zichzelf gewoontes aan, maar sommige gewoontes kunnen de gezondheid behoorlijk (negatief) beïnvloeden. Lifestyle coaching komt voort uit de verslavingszorg en zet zich in op het proces van verandering, in samenwerking met fysiotherapeut en diëtist bijvoorbeeld, op zoek naar een gezondere leefstijl gericht op stoppen met roken, beweeggedrag, voeding en slaap.

Hartrevalidatie

Het belangrijkste orgaan van ons lichaam functioneert niet altijd zoals het zou moeten. Een bepaalde leefstijl (roken/ alcohol), weinig beweging, een hoge bloeddruk of familiaire belasting zijn allemaal oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat de capaciteit van het hart achteruit gaat. In Nederland komen hart- en vaatziekten veel voor, en staat als aandoening in de top 5 van meest voorkomende doodsoorzaken. Een infarct, hartstilstand, reanimatie, of het plaatsen van een ICD of pacemaker zijn goede redenen om te informeren bij een fysiotherapeut. Onze geschoolde therapeut helpt u met de revalidatie, waarbij u aan de slag gaat met conditie, kracht en uithoudingsvermogen maar ook informatie en advies krijgt. Het opnieuw leren ervaren wat uw conditie is, het doseren van het dagelijks leven en het re-integreren op werk zijn onderwerpen die van belang zijn bij een goed herstel.

De fysiotherapeut ondersteunt u bij het bepalen van de trainingsintensiteit en zal met behulp van verschillende testgegevens de vooruitgang in kaart brengen. In veel gevallen hoeft de term “hartpatiënt” dus niet tot blijvende beperking te leiden! 

Hartrevalidatie Fysiotherapie Crielaars en Tijhuis
Longrevalidatie Fysiotherapie Crielaars en Tijhuis

Longrevalidatie

Voor mensen met longklachten is er bijna altijd sprake van kortademigheid, hoesten, energie of conditieverlies. Dit zijn klachten die het dagelijks leven erg lastig kunnen maken, zeker als er gediagnosticeerd wordt dat de longen niet meer beter zullen worden. Hoe gaat u daarmee om? Wat voor aanpassing wilt of moet u maken? COPD, longfibrose of bijvoorbeeld bronchiëctasieën zijn aandoeningen waarbij een fysiotherapeut van groot belang kan zijn. COPD is daarvan het meest voorkomend, veel mensen ervaren positief effect van revalidatie en de vergoeding voor fysiotherapie komt vaak uit de basisverzekering waardoor u geen kosten hoeft te maken.

Daarnaast is astma, hyperventilatie en ademdysregulatie een aantal voorbeelden waarbij een fysiotherapeut kan ondersteunen. Middels ademhalingsoefeningen, oefentherapie en advies kunnen de klachten snel afnemen. Afhankelijk van de ervaren klachten stelt de therapeut samen met u een schema met trainingsdoelen op, om vervolgens met een actieve aanpak aan de slag te gaan.

Sportrevalidatie

Zo snel mogelijk weer optimaal belastbaar zijn in het veld, is meestal het motto bij sportblessures. Zowel kleine als grote blessures vragen aandacht en tijd, en het is noodzakelijk de hersteltijd van het lichaam serieus te nemen. Het moment dat er een blessure ontstaat komt eigenlijk nooit goed uit, ons streven richt zich op een goed spoedig herstel én blijvend resultaat om de kans op een recidief te verkleinen! Onze fysiotherapeuten hebben veel ervaring met verschillende sportblessures, en affiniteit met de wensen van de sporter en de revalidatie.

Sportrevalidatie Dordrecht Crielaars en Tijhuis

Dry Needling

Dry Needling is een wetenschappelijk effectief bewezen behandeling bij hypertonie (verhoogde spierspanning). Een naaldje zorgt ervoor dat de lokale spierspanning vermindert en de pijn verlicht. Dry Needling maakt geen gebruik van energiebanen en meridianen en is niet hetzelfde als acupunctuur. Het richt zich lokaal op de spier waar de klacht zich bevindt en is pijnvrij.

Wanneer?
Bij lokale verhoogde spierspanning zoals bijvoorbeeld rugklachten, bilklachten en uitstralingspijn. Ook voor de nek en in de regio van het schouderblad wordt het bijvoorbeeld veel toegepast. In theorie is het in elke spier in het lichaam toepasbaar.

Behandeling
De therapeut zoekt de locatie in de spier op die de pijn veroorzaakt en prikt daar een naaldje in, wat voelt als een dof zeurend gevoel maar zal niet pijnlijk of scherp aanvoelen. Als het naaldje de spierspanning raakt zal de naald een ‘twitch’ geven en weet de therapeut dat de naald goed zit. De spierspanning vermindert en de pijn zal afnemen. Benieuwd of het bij u kan helpen? Maak een afspraak.

Medical Taping

Medical taping wordt ingezet bij spier/ pees problematiek en andere gewrichtsklachten. Tape wordt in de fysiotherapie al langer gebruikt, met name om gewrichten te immobiliseren na blessures om het aangedane gewricht rust te geven en te bescherming tijdens ADL (algemeen dagelijks leven). Medical taping is een manier om met rekbare tape een gewricht of spier te ondersteunen tijdens beweging, of (sport)activiteit. Het kan ingezet worden om het effect van de fysiotherapeutische behandeling te vergroten/ verlengen. Benieuwd of het voor u kan helpen? Vraag het na bij uw fysiotherapeut.

Neem contact op

U kunt bellen naar 078-7440166 / 06-21360131 of
mail naar: info@crielaarsentijhuis.nl

 

Openingstijden

In overleg met de fysiotherapeut is het mogelijk om van de onderstaande werktijden af te wijken:

Maandag      08:00 – 20:00 uur
Dinsdag        08:00 – 20:00 uur
Woensdag    08:00 – 20:00 uur
Donderdag   08:00 – 20:00 uur
Vrijdag          08:00 – 16:00 uur
Zaterdag       Ochtend (in overleg)
Zondag          Gesloten

Telefonisch bereikbaar van 08.30 – 12.30 op het nummer 
078-7440166 of +31621360131.

Belt u na 12.30 uur? Spreek dan duidelijk verstaanbaar uw naam en telefoonnummer in óf stuur een bericht via Whatsapp. Er wordt dezelfde dag nog contact met u opgenomen.

Fysiotherapie Crielaars en Tijhuis
Singel 78
3311 SJ Dordrecht